Deze blog post delen:

Ze was hier eerder. Eerder dan ons. De moeder van alle moeders. Ze zal er nog zijn lang nadat wij weg zijn. Het is misschien ons grootste misverstand: ‘de mens maakt de natuur kapot..!’ Heus niet. De mens maakt hoogstens de mensheid kapot. 


De natuur zal namelijk eender hoe helen, hoeveel schade wij ook aanrichten. Ze zal ons overleven in elk opzicht. Ze heeft daar miljoenen jaren voor. Wij hoogstens enkele tientallen. De zucht van ons bestaan; het is geen milliseconde op haar teller.


Ze is een eindeloos fascinerend universum die reeds alle antwoorden bevat die we als ontregelde stervelingen dagelijks achterna hollen. In ons werk en in ons leven.  Ze weet hoe wij als primaten best mixen, in onze artificiële biotoop. Ze is de meester van alle evenwicht.

Ze weet ook hoe wij tot rust komen. Hoe wij helen in de natuur. In de bergen en zeeën waarmee we gezegend zijn. In het park. Aan de vijver in ons dorp. In zon en in de regen.


Als we luisteren geeft ze geheimen prijs. Ze vertelt ons hoe we dingen beter kunnen doen. Als we aandachtig opletten, vertelt ze ons wat echt belangrijk is. Ze kan ons de essentie tonen.


Haar goddelijke complexiteit zullen we nooit volledig vatten. We kunnen haar ook nooit terugbetalen voor wat ze heeft gegeven.

Zullen we haar dan op zijn minst respecteren, ons moeder? 


– Miguel

Kijktip: My Octopus Teacher (Netflix)

Deze blog post delen:

6 reacties

  1. I am sorry, I can help nothing, but it is assured, that to you necessarily will help. Do not despair.
    hentai0day

  2. I can not participate now in discussion – there is no free time. But I will be released – I will necessarily write that I think on this question.
    hulla24

Comments are closed.