Deze blog post delen:

Als fier medeoprichter kondig ik hierbij de lancering aan van ons nieuwste bedrijf: Poortman. Dit nieuwe kind focust zich op het brengen van unieke toegangspoorten, tuinpoorten en garagepoorten. Net als Liquidfloors en Kanvas wordt dit een speler die het net iets anders zal aanpakken in de markt. Tijd voor innovatie!

Poortman brengt wat een poort kán zijn: de eerste indruk van uw woning.

Schoenmaker blijf bij uw leest. Wat een verschrikkelijke uitdrukking. Als schoenmakers bij hun leest bleven, dan zagen alle schoenen er ongeveer hetzelfde uit. Innovatie heeft namelijk frisse ogen nodig. Het is nieuw denken die unieke producten creëert. Een ‘out of the box’ benadering gebeurt het best.. wel.. van buiten de box.

Architecturale poorten is dan ook veel meer dan een slogan. Het is een visie op hoe bijzonder poorten kunnen zijn, en het is een missie om die poorten ook te bouwen en naar de eindklant te brengen.

Eerder dan een losstaand element ziet Poortman de poort als een absoluut onderdeel van de architectuur.

Ze vormt namelijk de allereerste indruk van uw woning.

Poorten zijn een symbolisch product. Een poort wordt sedert de oudheid gebruikt om bijzondere plaatsen aan te geven en te beschermen.

Ze biedt een bezoeker een bepaalde verwachting van wat komen zal, eens ze opengaat en verwelkomt om binnen te treden.

Poorten brengen ons een sfeer, een bepaald gevoel. Ze horen dan misschien niet enkel mooi te zijn, maar eerder bewust in lijn met de architectuur van een woning.

Een ondernemer onderneemt.

Toen John Vercruysse, sedert jaren een vriend van de familie, op een zonnige zondagnamiddag een gesprek over poorten aanging was mijn interesse aangewakkerd. Hij had een ondernemende snaar geraakt.

John had als elektromechanieker vele jaren ervaring met poorten, automatisatie en toegangscontrole.

Hij plaatste in samenwerking met anderen nog enkele poorten per jaar, en droomde van daar veel meer mee te gaan doen.

Draaipoorten, schuifpoorten, tuinpoorten.. Garagepoorten, poort automatisatie, toegangscontrole… Hij sprak mij over de enorme kwaliteitsverschillen in de markt.

Ik was geprikkeld.

Na dat gesprek ging ik die markt dan ook dieper inkijken. Bewust op zoek naar kansen op onderscheiding. Het liet mij niet meer los. Hoe dieper ik keek, hoe meer het mij ging boeien.

Er bleken reeds mensen te bestaan die kwalitatieve poorten maken. Er bleken zelfs bedrijven te bestaan die hier vol in gespecialiseerd zijn.

Een weliswaar beperkt maar bestaand aanbod van mooie, correcte producten.

Maar wat kan een poort nog meer zijn?

Het is een vraag die begon te begeesteren.

Architectuur en design zijn sedert jaren mijn biotoop geworden. Door de tijd heen ben ik overtuigd geraakt dat elk product zowel een esthetische als functionele waarde moet bieden. Form ánd function als een onlosmakelijk geheel.

Dingen die mooi én goed zijn brengen een vorm van klein geluk naar ons leven. Een klein pleziertje elke keer we er naar kijken. Elke keer wanneer we het gebruiken.

Denk aan je favoriete gadget. Een fiets. Een perfect zittende jeans. Een geliefkoosd paar schoenen. Een barbecue. Een gietvloer… Het kan van alles zijn.

Met Liquidfloors, en later ook met Kanvas is het altijd mijn visie geweest om producten naar de bouwsector te brengen die onderscheidend zijn in zowel design als kwaliteit. Zinnenprikkelende duurzaamheid.

Wat iets kán zijn is namelijk veel interessanter dan wat het ‘hoort’ te zijn.

Het ware potentieel verkennen, eerder dan wat het vandaag reeds is.

In marketing termen noemen we dat een Blue Ocean Strategy. Voor mij is het de enige strategie. De wereld zit niet te wachten op meer van wat reeds wordt aangeboden.

Enkel vernieuwing heeft bestaansrecht.

Maar een goed idee is slechts een idee. Er zitten gemiddeld dertien ideeën in een dozijn. Soms veertien. De realisatie van een goed idee is wat resultaten brengt.

Er is een cruciale mix van competenties nodig om een bedrijf te beginnen. Zelden zitten die in een enkele persoon, of kan één iemand alles gedaan krijgen. Zowel kennis als energie zijn beperkte materie: alleen kan je maar zoveel doen.

Met Adelien Lafosse als Poortvrouw achter Poortman brachten we daarenboven een commerciële dame aan boord die van aanpakken weet. Geboren en getogen in een metaalbewerkings omgeving is Adelien de drijvende kracht om Poortman tot bij klanten en ontwerpers te krijgen.

Scoren doe je doorgaans met opgerolde mouwen.

Hoewel dit de officiële lancering is werden op vandaag reeds een tiental poorten gemaakt, geleverd en geplaatst door Poortman.

Het team is er. Het materiaal is er. De productie is een feit. De installaties zijn al ingelopen.

Poortman is goed vertrokken.

Of we reeds onderscheidende poorten afleveren? Wel, we hebben momenteel een poort van dertien meter lang in productie voor – de gamechanger in houten bijgebouwen – Unicus bijvoorbeeld. Met afwerkingsmateriaal die volledig opgaat in de buitenarchitectuur van de woning.

Vandaag hadden Stefanie en ik normaal ons trouwfeest. Een feest voor honderden vrienden, familieleden en relaties. Een vieren van het geluk die we bij elkaar mogen vinden. Het zou onder een stralende zon zijn geweest.

Hoewel april ons dus goed gezind was, stak Corona daar een stokje voor.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, lachende mensen, staande mensen, buiten en natuur
Ook wij zijn goed vertrokken.

Gelukkig mag ik haar na onze wettelijke trouw in november 2019 reeds de mijne noemen, en loopt ons feest niet weg. Later en beter dus.

In afwachting van ons trouwfeest is het vandaag mijn geluk geworden deze mooie levensgebeurtenis te mogen aankondigen: De geboorte van Poortman!

Benieuwd naar wat dit unieke bedrijf zal worden de komende jaren?

Just wait and see…

Miguel

P.S: Een poort nodig? Contacteer Poortman en ervaar hoe vooruitstrevend design binnen elk budget een optie is.

Deze blog post delen:

13 reacties

 1. Wij wensen jullie alvast veel succes !

  1. Author

   Dank!

  1. Author

   Dank!

  1. Author

   Dank!

  2. Veel succes met deze nieuwe uitdaging 👍

   1. Author

    Dank Patrick! We kijken al uit naar de eerste poort voor Lapeirre 😉

 2. Wij wensen jullie heel veel succes met deze nieuwe prachtige uitdaging

  1. Author

   Dank!

  2. Author

   Dank je wel!

 3. Jawadde ! Aangename surprise op een speciaal geladen dag (een kind op de wereld zetten ipv trouwfeest geven?)
  Prikkelman zijn Poortman presenteert, reuze nieuwsgierig naar samenwerkingen !

  1. Author

   Dank Nicolas! Super enthousiast hierover, we zijn reeds heel mooie dingen aan het maken. Alvast erg benieuwd naar jouw challenges! 🙂

Comments are closed.